keskiviikkona, marraskuuta 18, 2020

Puheeni valtuustossa vuoden 2021 talousarviosta

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

 

SDP:n valtuustoryhmä on tyytyväinen saavutettuun ratkaisuun ja haluaa kiittää erityisesti kaupunginhallituksen puheenjohtajaa, joka veti neuvottelut tuloksekkaasti maaliin, mutta myös kanssavaltuutettuja ja ryhmäpuheenjohtajia kiintoisista ja monipolvisista keskusteluista ja rakentavasta otteesta.

 

Elämme todella haastavassa tilanteessa ja me sosialidemokraatit olemme huolissamme paitsi Turun taloudesta niin ennen kaikkea kuntalaisten hyvinvoinnista. Meille panostukset kuntalaisten hyvinvointiin merkitsevät panostuksia koko Turun hyvinvointiin ja siihen, millaista tulevaisuutta täällä rakennamme.

 

Me sosialidemokraatit pidimme tärkeänä, että budjetissa on nyt selkeä panostus matalankynnyksen mielenterveyspalveluihin. Ymmärrämme hyvin, että reilun miljoonan euron panostus ei vielä ole riittävä korjaamaan sitä mielenterveys- ja päihdepalvelujen vajetta, joka kaupungissa on, saati että sillä pystyttäisiin korjaamaan sitä inhimillistä hätää, joka näkyy lastensuojelussa, työpaikoilla, perheissä ja vanhuspalveluissa, hätää, joka johtuu riittämättömistä matalankynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluista. Tällä panostuksella saamme toivottavasti käynnistettyä jotain merkittävää ja ennen kaikkea vaikuttavaa. Olen iloinen, että neuvotteluissa kaikki näkivät nämä panostukset mielenterveystyöhön tärkeänä ja uskon, että kun seuraamme tilannetta puolivuosittain ja reagoimme tarpeeseen, niin saamme myös muutosta aikaan.

 

Lisäksi ymmärrys välimuotoisten asumispalveluiden tarpeesta ja lapsiperheiden hyvinvoinnista ovat asioita, jotka saivat nyt tässä talousarviossa huomiota ja ihan tarpeesta.

 

Arvoisat valtuutetut,

 

Sivistystoimialan osalta sosialidemokraattien ryhmä näkee, että rakenteelliset uudistukset vapauttavat resurssia opetustyöhön ja kun pystyimme neuvotteluissa vielä hieman vähentämään säästötavoitetta niin pystymme turvaamaan laadukkaat kasvatus- ja opetuspalvelut. Toisaalta jo nyt pitää huomioida, että ensi vuonna lainsäädäntö tulee merkittävästi uudistamaan sivistyspalveluita maksuttoman toisen asteen ja varhaiskasvatuksen maksuvapautusten myötä ja nämä tulee käsitellä erikseen keväällä kun todelliset kustannukset ovat tiedossa.

 

Merkittävänä kirjauksena ryhmä näkee myös alueellisten koulu- ja päiväkotiverkkojen selvityksen. Tällä hetkellä useat kouluistamme ovat erittäin huonossa kunnossa, monia on jo jouduttu yllättäen sulkemaan ja samalla olemme menettäneet alueellisia liikuntatiloja. Meiltä puuttuu kokonaisnäkemys niin koulujen ja päiväkotien kunnosta, mutta myös siitä, että mitä ja minne tarvitsemme. Missä tulevaisuudessa kasvamme ja miten alueen koulu- ja päiväkoti, mutta toisaalta myös liikuntatarpeet katetaan. Toivottavasti tämän selvityksen kautta pääsemme myös eteenpäin Lausteen koulun jatkosta ja Skanssin näkymistä, jotta alueella asuvilla olisi parempi näkyvyys oman lähiönsä palveluihin.

 

Tähän kokonaisnäkemyksen syntymiseen myös auttaa vapaa-aikatoimialalle tehty kirjaus verkkoselvityksistä niin liikunta- kuin taide- ja kulttuuripuolelle ja toisaalta se, että emme edelleenkään lähde perimään lasten ja nuorten liikunnasta maksuja vaan teemme ensin selvityksen kokonaisuudesta. Toki toivomme, ettemme tulevaisuudessakaan joudu perimään maksuja lapsilta ja nuorilta vaan pystymme takaamaan kaikille mahdollisuuden liikkua ja nauttia liikunnan ilosta.

 

Erityisellä ilolla ryhmämme tervehtii myös sitä, että joukkoliikenne saatellaan nyt koronan yli ilman, että joudumme tekemään merkittäviä leikkauksia palvelutasoihin. Ylipäänsä panostukset kestäviin kulkumuotoihin eli joukkoliikenteen lisäksi kaupunkipyöriin ovat asioita, joita viedään nyt tällä talousarviolla eteenpäin.

 

Toisaalta ryhmämme on huolissaan puistoon rakennettavasta uudesta musiikkitalosta, joka tulee viemään jokirannasta paitsi vehreän puiston niin myös rikkomaan teatterin, virastotalon ja Wäinö Aaltosen museon kokonaisuuden ja olisimmekin toivoneet, että tähän tehtäviä panostuksia olisi vielä pystytty uudelleen arvioimaan tässäkin yhteydessä. Näin ei kuitenkaan ollut, mutta varmasti tämä aihe tulee herättämään vielä monta keskustelua tässäkin salissa.

 

SDP:n valtuustoryhmä on erittäin tyytyväinen nyt saavutettuun sopuun. Meidän näkemyksen mukaan nyt ei olisi ollut se hetki, jolloin veroja olisi lähdetty korottamaan. Toivomme, että näemme koronan yli ja kaupunki pääsee kiinni rakenteellisiin uudistuksiin. Ymmärrämme, että panostukset mielenterveyspalveluihin tai tuntikehykseen olisi ollut helppo rahoittaa veronkorotuksen kanssa, mutta meidän näkemyksen mukaan ensin pitää itse pyrkiä muuttamaan toimintatapoja ja -rakenteita ja erityisesti tilanteessa, jossa on paljon lomautuksia ja irtisanomisia, henkilökohtaista hätää, niin ryhmä ei tue kunnallisveron korotuksia. Meidän ryhmä toivoo näkevänsä, että sopeuttamisohjelma alkaa oikeasti tuottamaan tuloksia ja kaupungin toimintamenokehitys saadaan kuriin ilman, että palvelut siitä kärsivät.

 

Sen sijaan ryhmämme on tyytyväinen, että myös kaupunginjohtajan toimialalta pyritään edelleen löytämään säästöjä ja että pääsemme toivottavasti myös tekemään poliittista valintaa sen suhteen, että miten rahat siellä kohdennetaan. Aivan kuten on jouduttu tekemään monessa lautakunnassa.

 

Arvoisat valtuutetut,

 

Tämä budjetti katsoo tulevaisuuteen ja siinä on ryhmämme näkemyksen mukaan huomattu ne kipupisteet, joita kaupungissa nyt erityisesti on. Tämä kaupunki tarvitsee kokonaisvaltaista tarkastelua palveluihin, palveluverkkoihin ja kuntalaisten tarpeisiin kaikilla toimialoilla. Tätä työtä on nyt aloitettu ja toivottavasti jatketaan, jotta paitsi palvelut ovat oikeanaikaisia ja vaikuttavia niin myös sellaisia, jotka lisäävät sekä vetovoimaa että pitovoimaa Turun kaupunkiin.

 

Hyvät valtuutetut,

 

Kiinalainen sanonta kuuluu, että:

”Jos haluat tuntea menneen, katso nykyisiä olosuhteitasi. Jos haluat tuntea tulevaisuuden, katso nykyisiä tekojasi.”

 

Eiköhän me näillä ajatuksilla, hyvät valtuutetut, taas päästä vuoteen 2021.

 

 

Ei kommentteja: