keskiviikkona, maaliskuuta 15, 2017

Sivistystä ja asennetta tarvitaan myös tulevaisuudessa

Hallituksen leikkuri on iskenyt pahasti ammatilliseen koulutukseen. 190 miljoonaa euroa ollaan leikkaamassa Suomen tulevaisuuden osaamisesta. Sanotaan, että lähiopetus siirretään työpaikoille ja verkkoon.

Ajatuksena kaunis, onhan meillä ennenkin kisällejä ollut. Ja onhan sitä ennenkin menty tehtaaseen töihin ja opittu siellä ja edettykin, kun on sen tehtaan toiminta osattu.

Mutta maailma on muuttunut, työelämä vaatii yhä monipuolisempia taitoja, työurat rakentuvat pätkistä erilaisissa työpaikoissa ja asenne ratkaisee sen, että kuka pärjää.

Suomi tarvitsee myös tulevaisuudessa sivistyneitä moniosaajia. Tämän hetkiset linjaukset tarkoittavat, että ruotsin kieliopista voidaan tinkiä, kunhan osaa sanoa Tack och hej asiakaspalvelutilanteessa, matematiikan perustaitoja ei koeta tärkeiksi, kunhan osaa mitata kolme desiä jauhoja ja äidinkielen opinnoiksi riittää, että osaa kirjoittaa "tarjous".

Lehdessä lukee, että "asenne ratkaisee työmarkkinoilla". Mistä ammatillisen koulutuksen käyvät nuoret asennetta löytävät jos heiltä ei vaadita mitään perussivistystä? Mistä syntyy halu tavoitella tähtiä, kun hallitus linjaa, että riittää jos osaa asiakkaalle neuvoa mistä hyllyltä juomat löytyvät? Kaikki perustuu osaamisen tunnistamiseen. Kyllä osaaminen saattaa riittää siihen työhön, missä työssäoppimisen suorittaa, mutta entä kun se loppuu? Riittääkö osaaminen vielä sitten?

Hallituksen linjaukset paitsi vaarantavat nuorten työurat, vaarantaa myös suomalaisen sivistyksen ja vaarantaa ammatillisen koulutuksen käyvien nuorten halun ja innon, sen kuuluisan asenteen, tavoitella tähtiä, haluta enemmän, kun riittää, että pärjää yhdessä työympäristössä.

Tätäkö me haluamme tulevaisuudelta?

Ei kommentteja: