tiistaina, helmikuuta 07, 2017

EI-puolueesta lupaukseen pitää huolta

Pidin viime viikonloppuna Lahden puoluekokouksessa puheenvuoron, jossa nostin esiin SDP:n antaman lupauksen. Olemme luvanneet pitää ihmisistä huolta. Olemme luvanneet pitää ihmisten palveluista huolta. Lupausta ei:n sanomisesta emme ole antaneet.

Itse olen viime aikoina ollut huolestunut toisaalta siitä innosta, jolla hallitus vie maakunta- ja sote-uudistusta eteenpäin. Toisaalta erityisen huolestunut olen ollut siitä innosta, jolla me opposition edustajat olemme pyrkineet sitä vastustamaan ja jopa lupautuneet kaatamaan uudistuksen seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Selvyyden vuoksi todettakoon, että en kannata tämän hetkisen uudistuksen linjauksia ja toivoisin tämän olleen vain hassu sormiharjoitus.

Mutta koska vaikuttaa siltä, että tätä uudistusta ollaan nyt kovasti ajamassa läpi niin meidän täytyy pitää lupauksestamme kiiinni ja siitä pystymme pitämään kiinni vain pyrkimällä vaikuttamaan uudistuksen yksityiskohtiin. Ja niihin yksityiskohtiin pystyy vaikuttamaan vain osallistumalla rakentavasti keskusteluun.


Rakenteet eivät hoida ihmisiä, mutta niiden hyvällä suunnittelulla pystytään tukemaan palveluita, jotka auttavat ihmistä. Miten toteutamme parhaalla mahdollisella tavalla yhtiöittämisen, jota hallitus niin kovasti ajaa? Miten määrittelemme ne palvelut, joita tarjolla on? Millaisen henkilökohtaisen budjetoinnin luomme ja kuinka vahvoja ovat uudistuksen jälkeen julkiset palvelut, palveluiden tasa-arvo, saavutettavuus ja kustannukset. Näihin pystytään vaikuttamaan paikallisesti, vaikka valtakunnalliset linjaukset olisivat minkälaisia tahansa. Mutta näihin ei pysty vaikuttamaan jos ei ole oikeissa pöydissä ja niihin ei pääse jos tyytyy vain sanomaan: "EI".

Ei kommentteja: