keskiviikkona, syyskuuta 28, 2011

Turun seudun energiaratkaisusta


Eräs kuntalainen otti minuun yhteyttä ja ihmetteli äänestyskäyttäytymistäni valtuustossa energiaratkaisuun liittyen. Yritin vastata hänelle suoraan, mutta jostain syystä sähköpostiosoite ei toiminut.

Kirjoitan vastauksen siis tänne:

Olen tehnyt tämän koko syksyn töitä, jotta SDP:n ryhmä toimisi toisin tässä asiassa. Olen monelta kantilta yrittänyt heidän päänsä kääntää, mutta valitettavasti en ole siinä onnistunut. Olen tehtyyn päätökseen hyvin pettynyt.

Meillä on sovitut säännöt, joiden mukaan kaikki ryhmän jäsenet noudattavat yhteisesti ryhmässä syntynyttä päätöstä. Edellisessä valtuustossa asia saatiin pöydälle, sillä ryhmästämme kaksi oli sitä mieltä, että sitä ei pitäisi vielä päästää eteenpäin. Tällöin muu ryhmä toimi kanssamme samoin, sillä näin säännöissämme lukee, vaikka he olivatkin sitä mieltä, että asiaa ei olisi enää pitänyt laittaa pöydälle.

Tällä kertaa jäin ryhmäkokouksessa täysin ilman kannatusta, kun esitin asian palauttamista uuteen valmisteluun, joten ryhmämme päätös oli esityksen kaltainen. Oman eriävän mielipiteeni jätin ryhmämme pöytäkirjaan, kuten olen tehnyt aina kun asiaa olemme ryhmässä käsitelleet, mutta tokikaan se ei siellä kuntalaisia ja ympäristöä auta, sen tiedän hyvin.

Tämä ratkaisu ei varmasti ollut paras mahdollinen ympäristön kannalta, eikä se edistä uudistuvien energiamuotojen käyttöä tehokkaimmalla mahdollisella tavalla, mutta tässä kuitenkin sitouduttiin huomattavaan kivihiilen ja turpeen käytön vähentämiseen nykytasosta 100 prosentista 30 prosenttiin. Täysi katastrofi tämä päätös ei mielestäni ollut, mutta olisin toivonut monipuolisempaa tarkastelua vaihtoehdoista ja kunnianhimoisempaa ratkaisua kohti hiilineutraaliutta.

Kun olen asettunut SDP:n ehdokkaaksi olen hyväksynyt nämä säännöt ja niistä poikkeaminen vaatii erityistä syytä. Jokainen asia, josta olen ryhmän enemmistön kanssa eri mieltä ei ole tällainen erityinen syy. Olen poikennut säännöistä aiemmin, mutta tällä kertaa koin, ettei se olisi ollut oikea ratkaisu vaan vaikeuttanut muiden vielä tällä vaalikaudella eteen tulevien päätösten tekemistä. Valtuustoryhmien tapa tehdä ryhmäpäätöksiä herättää silloin tällöin keskustelua. Käytäntö edellyttää, että jonain päivänä valtuutettu joutuu äänestämään ryhmän enemmistön mukaisesti, toisena päivänä hän saa koko ryhmän omalle kannalleen. Tässä tapauksessa jäin ryhmässäni selkeästi vähemmistöön.

Vuoden päästä kuntalaisilla on taas mahdollista valita päättäjänsä. Silloin toivon saavani ryhmäämme enemmän valtuutettuja, jotka ovat oikeasti huolissaan ympäristön tulevaisuudesta ja saisimme enemmistön myös ympäristön hyvinvointiin ja tulevaisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Kuva: Markus Rantala/Commons/CC-BY-SA-3.0

Ei kommentteja: