sunnuntaina, joulukuuta 05, 2010

Pitkästä aikaa

Yllättäen tämä blogin kirjoittaminen on jäänyt. Olen viimeisen tekstin jälkeen istunut kaksi vuotta kaupunginhallituksessa, aloittanut työt Turun ammatti-instituutissa ja saanut toisen pienen tytön. Lisäksi nyt syksyn mittaan olen käynnistellyt eduskuntavaalikampanjaani.

Luottamustoimeni kaupunginhallituksessa on ollut erittäin haastava ja mielenkiintoinen ja olen todella päässyt sisälle kaupungin päätöksentekoon. Juuri saatiin taas budjetti kasaan ensi vuodelle ja periaatteessa se ei näytä huonolta, mutta paljon olisi vielä petrattavaa.

Kaupungin laina vain kasvaa, palvelut hipovat lain rajoja ja tulevaisuus ei näytä hääppöiseltä. Ennaltaehkäisevään toimintaan satsaavaan Eviva-hankkeeseen laitettiin melkoinen summa rahaa, mutta tosiasia on, että kaupungissa on nyt jo supistettu nuorisotalojen aukioloja, kouluihin ei ole saatu kuraattoreita ja psykologeja, neuvolapalveluista on nipistetty ja edelleen terveyskeskuskäynneistä joutuu maksamaan. Nämä ovat kaikki asioita, jotka ihan ilman minkäänlaista uutta hankettakin parantaisivat ennaltaehkäisyä kaupungissa.

Suuruuden ekonomia ja kaiken ulkoistaminen tuntuvat myös olevan trendeinä kaupungissa. Itse vain hämmästelen, että missä kohtaa suuruus ei enää olekaan ekonomista ja osataanko silloin panna sille stoppi ja mitä sitten, kun kaikki palvelut on annettu ulkopuolisen toteutettavaksi niin millä sitten hintakuria ylläpidetään? Ovatko peruspalvelut todella sellaisia, joita määrittelee vain raha vai kuuluisiko peruspalveluita määritellä ennen kaikkea saatavuus ja laatu?

Tästä esimerkkinä mainittakoon päivähoito, jota yleisesti kaikki pitävät kunnallisesti tuotettuna erittäin hyvänä. Nyt trendinä on, että vaikka lapsiluvut Turussakin kasvavat niin päiväkoteja suljetaan ja annetaan vanhemmille palveluseteli käteen ja käsketään shoppailemaan sopiva päiväkotipaikka lapselle. Lasten päivähoito pitäisi olla hyvin suunniteltua, tarkasti määriteltyä ja vakaata. Kysymys kuuluu, että miten yksityinen yrittäjä pystyy takaamaan vuodesta toiseen tasalaatuista palvelua, kun kaupunki mahdollistaa shoppailun, jossa voi omasta mielijohteesta vaihtaa paikkaa? Aiemmin sentään ostopalvelusopimukset mahdollistivat yrittäjille pitkänlinjan kehittämisen. Mites nyt?

Näillä sanoin on blogi taas päivitetty. Katsotaan nyt, että miten tämä sosiaalinen media alkaa muotoutua eli laitanko jutut tänne vai kotisivujen puolelle. Mutta toivon lukijoiltani aktiivisuutta! Ja hyvää joulunodotusta!

Ei kommentteja: