torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Kuulumisia valtuustosta

Täytyy sanoa, että äitinä olo vie uskomattoman paljon aikaa. Mutta on se kyllä tosi mahtavaakin. Meille ainakin on tullut niin loistava pikkutyyppi, joka päivittäin jaksaa naurattaa ja jonka kanssa aika kuluu kuin siivillä. Melko helpolla olemme päässeet.

Tässä vähän aina unohtuu tämä päivittäminenkin, kun pitää keskittyä tyypin kääntämiseen, jälleen kerran, vatsalta takaisin selälleen. Päiväuniaikaan tulee hoidettua sosiaalisia kontakteja ja hieman kotihommia sekä ihan juorulehtiä.

Maanantaina oli valtuustossa nyt vihdoin ja viimein se toriparkki. Onneksi se nyt vihdoin oli, sillä pitäisi päästä tässä kaupungissa vähän muidenkin asioiden kimppuun. Me vastustajat hävisimme, eikä se tullut millään lailla yllätyksenä. Vaikka hetken valtuustossa jo heräsi toivon kipinä kun Stefan Wallin ilmoitti äänestävänsä vastaan ja heräsi epäilys, että josko koko rkp:n ryhmä olisikin vastaan. Ei ollut. Meidän ryhmä sai yhden lisävastustajan eli Ruthin, mutta ei se mihinkään riittänyt.

Näillä sitten mennään maanvuokrasopimukseen asti, jolloin asia tulee uudelleen käsittelyyn ja uudelleen vääntöön. Toivottavasti toriparkin vastustajat jaksavat jatkaa lobbaustaan ja kuppi vielä kääntyisi siinä käsittelyssä. Vaikkakin sitä epäilen.

Maanantainen valtuuston kokous kesti puoleenyöhön, sillä toriparkin lisäksi käsittelyssä oli kaupungin lisätalousarvio. En jaksa tässä käydä taas uudellen läpi kaikkea puhuttua, mutta ideanahan on löytää säästöjä, paljon säästöjä. Ja joka hallintokunnasta samalla prosentilla. Sinänsä reilua, mutta mutta.

Lähes kaikissa hallintokunnissa joudutaan säästöjen löytämiseksi puhumaan henkilöstön kautta löytyvistä säästöistä eli lomautuksista, lomarahojen leikkauksista, talkoovapaista... Kaupunginhallituksen säästöt tuntuvat löytyneen kuitenkin aivan muuta kautta ja kaupunginhallituksen momentissa ei tarvitse edes puhua säästöistä henkilöstömenoista!

Moneen otteeseen on esitetty, että kaupunginjohtaja avaisi pelin ja näyttäisi esimerkkiä kertomalla omasta talkoovapaastaan tai lomarahastaan luopumisesta. Mutta ei! Kaupunginjohtaja, jonka palkka on kymmenkertainen vaikka monen sosiaalialan työntekijän palkkaan, ei suostu aloittamaan säästötoimiaan itsestään! Käytäntö on käytössä monessa suuryrityksessä ja pitäisi se olla käytössä myös Turun kaupungissa!

Se, mistä itse kannan suurta huolta on lapsiperheisiin ja nuoriin kohdistuvat leikkaukset. Laman aikana lasten tilanne heikkenee huomattavasti, kun taloudelliset kriisit vievät vanhempien huomiota ja kykyä huolehtia lapsistaan. Työttömyys lisää perheiden ongelmia ja sellaisessa tilanteessa lapsien ja nuorten palveluista leikkaaminen johtaa ongelmien kasautumiseen, syrjäytymiseen ja sitä kautta yhä pahempiin ongelmiin ja suurempiin laskuihin.

Nyt ei olisi varaa jättää niitä koulupsykologeja palkkaamatta, suurentaa opetusryhmiä, vähentää ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja, leikata jo ennestään pieneltä nuorisotoimelta ja kohdistaa leikkauksia kesätyöpaikkoihin.

Näistä leikkaamalla olemme siirtämässä vastuuta muilta hallintokunnilta peruspalvelulautakunnalle. Sen sijaan, että panostaisimme nyt ennaltaehkäisyyn olemme tekemässä itsellemme pommia tulevaisuudelle. Pommia, jonka räjähdys tapahtuu kylläkin mahdollisesti vasta laman jälkeen, mutta jonka tuhoa emme pysty millään vielä arvioimaan, paitsi että se tulee tekemään erittäin pahaa jälkeä.

Olen monesti sanonut, että taidan olla yhden kauden valtuutettu. Kun laman aikana istuu kaupunginhallituksessa tekemässä erittäin ikäviä päätöksiä, tuskin tulee saamaan kannatusta enää seuraavissa vaaleissa. Nyt kun mietin tuota pommia, en ole enää varma, että haluanko ylipäätään olla enää noita jälkiä siivoamassa neljän vuoden päästä.

Loppuun täytyy vain todeta, että olisipa kaupungin osakesalkku ollut kunnolla hoidettu niin etsisimme nyt 38 miljoonan euron säästöjen sijasta 8 miljoonan euron säästöjä...

4 kommenttia:

Petja Raaska kirjoitti...

Totta turiset. Hurjia ovat säästöt ja tulevina vuosina vain hurjemmiksi tulevat. Samalla tuskastuttaa se, että palvelujen tarve kasvaa samalla kun kyky niitä tuottaa heikkenee.

Nyt testataan myös vanhusten palveluiden toimivuus rahojen vähentyessä. Miten taantuma vaikuttaa esimerkiksi vanhusten pitkäaikaispalveluissa. Alalle on tullut kovasti uusia yrittäjiä. Aletaanko hintakilpailu laadun kustannuksella vai voidaanko tässä tilanteessa luoda ihmisarvoa toteuttavat normit ja laadunvalvonta?

Toivon totisesti että olet mukana myös tämän kauden päätyttyä, niin voit olla myös kehittämässä laadukkaampia palveluja talouskäyrien taas osoittaessa toiseen suuntaan. Pelkkä säästäminen on raskasta.

Nimetön kirjoitti...

Juu

nyt lapsiperheiden puolustajaa tarvitaan ja todella. Samalla kun Pohjois-Turun kouluhanketta siirretään eteenpäin on opetustoimen johtaja esittämässä tilojen vähentämistä Pohjois -Turussa.Lapsiperheitä Turku tarvitsisi mutta opetustoimenjohtaja
pistääkin pienten lasten kouluja kiinni .Kuljetukset ja tyhjät tilat mnevät sitten muiden hallintokuntien piikkiin.Huolissaan on
muutkin,mutta kenellä on kanttia
pistää kampoihin?

jouko kirjoitti...

Toriparkki, Pennisilta ja keskustan kehittämistarve lienee yhteenkytketty tonttijalostuksen väline, jossa eräät keskikaupungin tontinomistajat jalostavat rakennusmaata omien tavoitteidensa tarpeisiin. Pennisillankin puolesta näyttää syntyvän sen rakentamista puolustava myönteinen mielipide, joka voimistuu Casagranden hankkiman rakennussaneerauksen myötä. Hankealueella sijaitsevat Casagranden, Vihannon ja Turun Sanomien omistamat keskeiset kaupunkitontit, kirjastoalueen rauhoittaminen on savuverho muille pitemmän tähtäimen suunnitelmille.
Hahmottelemani visio saattaa olla hourekuva, mutta kuvattu alue on vuosikymmenten aikana kiinnostanut kyseisiä tahoja.

Nimetön kirjoitti...

no nii
huolettaako opetusryhmien kasvu todella ?
jalosta ei ainakaan jos katsoo
ehdotettuja toimenpiteitä.
Saako siihen toveriin mitään järjellistä tolkkua ??