lauantaina, helmikuuta 07, 2009

Kaavoja

Edellisessä kirjoituksessa viittasin jo investointeihin ja työllisyyteen.

Nyt kaupunginhallituksessa ja pian myös valtuustossa on esityslistoilla isoja kaavoja. Turku ei ole onnistunut luomaan yhteistyösuhteita naapurikuntien kanssa ja joudumme nöyrtymään kuntarakenteen edessä myös saarten kaavoittamiseen. Turusta täytyy löytyä houkuttelevia asuntoja ja tonttimaata riittävästi, jotta Turussa työskentelevillä olisi todellisia vaihtoehtoja kantaa veronsa tämän kaupungin palveluihin, ei naapurikunnan.

Itse en ymmärrä, että miksi kukaan haluaa muuttaa niin kauas keskustasta huonojen yhteyksien päähän, mutta kovasti siellä tuntuu olevan houkutuksia. Pohjois-Turun houkutukset ovat vähäiset saariin verrattuna. Muita suuntia Turulla ei oikein ole kaavoittaa ja maankäyttö ei näin välttämättä ole kovinkaan ekologista ja järkevää, mutta naapurinkaan tontille emme voi kaavoittaa.

Mutta mutta, kun kaavoittamaan ruvetaan niin hoidetaan se sitten huolella. Jotta infrastruktuurin kustannukset, joka saarille on erittäin kallista, saadaan edes jotenkin katettua, tulee siellä olla riittävästi käyttäjiä. Tämä jo vaatii riittävän tehokkuudeen. Lisäksi pitää ajatella myös kaavoittamisen sosiaalista puolta. Kaupunkialueen tulee olla monipuolinen, jotta sosiaaliset ongelmat eivät kasaudu ja toisaalta ei pääse syntymään "kultahammasrannikkoja".

Saaret tuleekin kaavoittaa siten, että rakentaminen on melko tiivistä, jolloin tilaa jää myös virkistyskäyttöön ja toisaalta rakentaminen on monipuolista. Se, että saarille kaavoitettaisiin vain hehtaarien omakotitontteja sadan neliön rakennusoikeudella ei ole missään nimessä järkevää. Näin jos tehtäisiin, olisi meillä nopeasti poikkeusluvalla rakennettuja linnoja ja valmis "kultahammasrannikko". Kun taas toisaalla Turussa jouduttaisiin ratkomaan entistä pahempia sosiaalisia ongelmia niiden keskittyessä vain tietyille alueille.

Nyt on pakko ottaa järki käteen ja yrittää nähdä tämän kaupungin kaikki mahdollisuudet. Turun pitää pystyä vastaamaan kysyntään, mutta toisaalta pyrkiä jo kaavoilla ohjaamaan kaupunkirakentamista. Poikkeusluvat eivät ole tapa, jolla kaupunkia rakennetaan. Kaupunkia ei myöskään kehitetä pelkästään pitämällä käsijarrua päällä. Jotain tarttis tehrä, olkoot tässä hyvä alku.

5 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Jaahas,miten määrittelet Pohjois-Turun..?
Runosmäen terveysasema on Pohjois-Turussa ja Kärsämäen koulukin on.Vai tarkoititko Tortimäkeä?
Vai jotain muuta?

Nimetön kirjoitti...

3) 1401-2008

Kärsämäen Asunnonomistajat ry on 15.1.2008 tehnyt aloitteen Turun pohjoisen alueen koulutilanteesta ja Kärsämäen kouluyksikön tulevaisuudestaKaupunginvaltuusto on 19.5.2008 § 93 myöntänyt 117.245 euron suuruisen lisämäärärahan Paimalan ja Kärsämäen kouluyksiköiden syyslukukauden 2008 käyttökustannuksia varten.

Nimetön kirjoitti...

Niinpä, eli mitä tässä kaupungissa
tarkoitetaan pohjois Turulla...Näistä on hyvä jatkaa ja samalla muistaa että Tortinmäki on ilman palveluja ja
vasta todellista pohjois Turkua jossa
myös asutaan. Lähikoulut ja palvelut
ovat edelletyksenä niin uusien kuin myös jo täällä asuvien viihtyvyydelle.

Piia Elo kirjoitti...

Kyllä pohjoisella tarkoitan pohjoista. Eli ohikulkutien pohjoispuolella olevia alueita, joita pitäisi kehittää.

Yleensä vain mennään niin, että ensin pitää olla riittävästi asukkaita, jotta palveluja aletaan kehittää. Mutta asukkaita alkaa tulla vasta kun on palveluja.

Pohjois-Turulla on kuitenkin paljon käyttämätöntä potentiaalia, johon katseet pitäisi nyt suunnata.

Kysymys vain on, että miten saamme palvelut ja ihmiset kohtaamaan tasapuolisesti joka puolella Turkua.

Nimetön kirjoitti...

Miten niin Turku ei voisi kaavoittaa naapurin maille jos Helsinki voi niin tehdä?