torstaina, tammikuuta 29, 2009

Toriparkki

Valtuustoryhmän työ lähti hyvin käyntiin reilu viikko sitten sunnuntaina, kun ryhmämme kokoontui varsinaisesti ensimmäisen kerran linjaamaan valtuustokauden haasteita. Aiheena oli kiistelty keskustan kaava eli tuttavallisemmin toriparkki. Kokouksen jälkeen annettiin tiedote, jonka mukaan SDP:n valtuustoryhmä asettuu kannattamaan toriparkkia. Tiedotteessa kerrottiin, ettei asiasta äänestetty, mutta ei suinkaan sanottu, että ryhmä olisi ollut yksimielinen.

Mitä kokouksessa sitten tapahtui?

Paikalla oli 15:stä valtuutetusta 14 ja se oli kutsuttu kokoon nopealla aikataululla. Kokouksen aluksi apulaiskaupunginjohtaja Virtanen esitteli kaavaa, jonka jälkeen käytiin avoin keskustelu. Keskustelun aikana toivottiin jokaisen valtuutetun esittävän kantansa. Itse ilmoitin edelleen vastustavani toriparkkia, mutta kierros osoitti, että olin jäämässä yksin mielipiteineni. Virpa Puisto oli lähettänyt etukäteen ryhmälle tiedotteen, että hän vastustaa myös edelleen toriparkin hyväksymistä.

Keskustelun jälkeen yksi valtuutettu toisensa jälkeen joko vaikeni tai oli valmis myöntymään laajemmalle keskustan kehittämisohjelmalle, jonka yhtenä osana on toriparkin rakentaminen. Ilkka Kantola ilmoitti selvästi olevansa nyt rakentamisen takana. Muut, aiemmin kielteisen kannan asialle antaneet taipuivat tuohon laajempaan kehittämiseen. Osa valtuutetuista ei saanut sanottua kantaansa lainkaan. Itse jätin eriävän mielipiteeni pöytäkirjaan, mutta sen jäädessä ainoaksi poissaolevan Virpan lisäksi, ei äänestystä käyty.

Tämän jälkeen ehdotin ns. vapaiden käsien menettelyä, josta oltiin keskusteltu vielä edellisessä valtuustoryhmässä. Nyt asiaa ei voitu enää edes harkita.

Olin kokouksen jälkeen tyrmistynyt ja pettynyt. Tällaistako tämä tulee nyt olemaan? En tiedä, että mikä oli takit saanut kääntymään, mutta paljon oli vuoria näkyvissä. Erityisesti tämä hämmästyttää siksi, että ei-puoli olisi voittanut jos kaikki vaalitoreilla vastustaneet olisivat jättäneet takit päälleen ja epäröivät olisivat saaneet suunsa auki.

Mitä tapahtui teille kuudelle valtuutetulle, jotka aiemmin vastustitte toriparkkia? Miksemme kaataneet hanketta, jota joko vastustettiin tai suuresti kyseenalaistettiin? Jaettiinko tässä kokouksessa jotain sellaista uutta faktaa, joka muutti kantanne?

Miten voi olla, että x kautta valtuustossa istuneet eivät seiso mielipiteidensä takana, varsinkin, kun se kanta olisi suoraselkäisinä voittanut? Miten voi olla, että vain pitkän linjan entinen kansanedustaja ja ryhmän äänikuningatar sekä uusi ja ryhmän nuorin valtuutettu sanoivat kantansa ääneen?

Pidän ryhmäpäätöksiä hyvänä tapana edistää asioita ja saada todellista voimaa ajettavien asioiden taakse. Sellaista ryhmäpäätöstä en silti ymmärrä, joka on tehty vastoin useimpien kantaa, kun ei seistä ryhmässä oman mielipiteensä takana, myöhemmin mediassa kylläkin. Toki päätös oli myönteinen, kun kukaan ei sitä lisäkseni kokouksessa vastustanut. Tämän ymmärrän ja tämän kanssa jokainen joutuu yönsä nukkumaan.

Enpä olisi uskonut, että joudun jo ensimmäisen ryhmäkokouksen jälkeen pohtimaan, että onko ryhmän vai äänestäjieni luottamus tärkeämpää. Toivon, että valtuustokausi jatkuu suoremmin selin, neljä vuotta kumarassa on pitkä aika...

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Minusta sosialidemokraateilla ei ole nyt muuta mahdollisuutta kuin suostua kansaäänestykseen. Miten kehtaatte huijata äänestäjiänne noin törkeästi. Olisitte reilusti ilmoittaneet kantanne ENNEN vaaleja jotta kansa olisi saanut päättää, nyt sitä on sitten kysyttävä uudestaan.

Vai löytyykö siihenkään uskallusta?

Miia kirjoitti...

Hyvä ja asiallinen pohdinta!
Olisi tosiaan kiva kuulla näiden hiljaisten mielipiteet siitä mikä muuttui vaaleista tähän hetkeen.

Jatka samaan malliin!

jouko kirjoitti...

Kunnallisvaalituloksen muodostajia ja ääntenkerääjiä olivat kaikki Reilu Turku-listalla olleet sosialidemokraatit, joista todennäköisesti äänimääräisesti laskettuna valtaosa ei kannattanut toriparkin kaavoittamista. Siksi tuntuu kohtuuttomalta se, että yhteisellä vaaliponnistuksella toriparkin vastustajien äänituotto mitätöidään. Lisäksi linjakkaimmin kannassaan pysyvät saavat vielä paavillisen "bullan" taakaksen alkavalle valtuustokaudelle. Hämmästyttävän laajasti tietyt ehdokkaat ovat hädissään korjanneet T.S:n vaalikonevastuksiaan. Eräänlaista tulevaisuuden varmistusta valtiaitten armeliaassa suojeluksessa.

Nimetön kirjoitti...

"Miten voi olla, että vain pitkän linjan entinen kansanedustaja ja ryhmän äänikuningatar sekä uusi ja ryhmän nuorin valtuutettu sanoivat kantansa ääneen?"

No siten, että loput ovat osoittaneet olevanssa normaaleja poliitikkoja ilman todellisia aatteita tai mielipiteitä. Eli normaaleja vellip....e surkimuksia, niinkuin suurin osa porukasta on nykyään muutenkin.

Olen jo pitkään pohtinut, että miksei ennen vaaleja tuoda kaikkien uudelleen yrittävien poliitikkojen puheita sekä tekoja ja varsinkin niiden eroja näyttävästi esiin? Ilman mitään asianomaisten selittelyjä, listamuodossa SANOI:ÄÄNESTI. Koska ei tätäkään kukaan muista neljän vuoden kuluttua. Sen verran hyvin ajoitettu oli takinkääntö.