sunnuntaina, syyskuuta 28, 2008

Joukkoliikenteen panostukset

Edellinen hallitus aloitti valmistelutyön suurten kaupunkien joukkoliikennetuesta ja sen pitikin alun perin olla noin 25 miljoonaa euroa. Budjettiriiheen tämä tuki pääsi vasta tämän hallituksen aikana, ja hienoa, että vihdoin pääsi. Harmi vain, että summa oli tippunut viidennekseen eli 5 miljoonaan euroon, josta laskennallisesti Turun osuus lienee noin 700 000 euroa, joka on noin 2 prosenttia kaupungin joukkoliikenteen budjetista.

Tämä tuki olisi hienoa suunnata lippujen hintoihin tai palvelutason ylläpitoon. Vuoden alussa hallituksen veroratkaisujen takia dieselin hinta nousi noin 10 senttiä litralta, ja tältä veronkorotukselta ei säästetty myöskään joukkoliikennettä. On vähintäänkin sarkastista, että kun joukkoliikenteen kustannukset ovat nousseet vuoden aikana noin 11 prosenttia, lupaa valtio tukea suuria kuntia kahdella prosentilla. Nähtäväksi jää, saadaanko tuki käyttää lippujen hintoihin ja palvelutasoon, vai pitääkö kehittää uutta toimintaa, joka jää myöhemmin kunnan maksettavaksi.

Jos valtio haluaisi tosissaan miettiä keinoja joukkoliikenteen lisäämiseksi ja kuntien kannustamiseksi, kannattaisi miettiä vaikka bussilippujen vapauttamista arvonlisäverosta. Sillä ei haettaisi vain gloriaa vaan todellista vaikutusta joukkoliikenteen ahdinkoon. Joukkoliikenne on tasa-arvoistavaa, tulevaisuuden huomioon ottavaa ja ympäristöystävällistä palvelua, johon pitäisi tosissaan panostaa.

Piia Elo
Bussaileva turkulainen

Julkaistu Aamusetissa 24.9.08

Ei kommentteja: