sunnuntaina, elokuuta 17, 2008

Bussilla tulevaisuuteen

Antero Hirvonen teki erittäin hyvän huomion Turun Sanomissa 29.6. Bussilippujen hinnat eivät enää kannusta julkisen liikenteen käyttöön. Turkulaiset eläköityvät ja omalla autolla liikkuminen ei enää ole taloudellisesti (tai terveydellisesti) mahdollista, mutta lippujen hinnat vain jatkavat nousuaan. Nyt jos koskaan pitäisi nähdä tulevaisuuteen, panostaa niin ympäristön kuin väestön kannalta kestäviin ratkaisuihin.

Turkulaiset jäävät eläkkeelle tiuhemmin kuin koskaan, väestö vanhenee, ja valitettavasti ikääntyminen tuo tullessaan erilaisia lieveilmiöitä, kuten näkö- ja reaktiokyvyn heikkenemistä. Nämä taasen vaikuttavat ajokykyyn, ja ainakin joillain myös ajohaluun. Tällöin kaupungin tulee pystyä tarjoamaan tehokasta, edullista ja toimivaa joukkoliikennettä, jolla pidetään kaikki kaupunkilaiset mukana menossa.

Tällä hetkellä saattaa vaikuttaa siltä, että yksityisautoilu on lisääntymään päin ja yhä useampi kokee kansalaisvelvollisuudekseen körötellä yksinään muutaman kilometrin matkoja. Bensan hinta kuitenkin nousee koko ajan, talous osoittaa jo taantumisen merkkejä ja väestö siirtyy, osin lääkärintodistuksella, yksityisautoista linja-autoihin. Nämä pitäisi ottaa kaupungissakin huomioon ja alkaa tosissaan panostamaan keskustan ja koko kaupungin elinvoimaisuuteen lisäämällä ja joustavoittamalla julkista liikennettä niin busseilla kuin todellisella tulevaisuuden panostuksella eli pikaraitiotiellä.

Joukkoliikenteellä ei vastata vain Turussa asuvien opiskelijoiden tarpeisiin vaan myös vanhenevan väestön sekä tietenkin ympäristön ja tulevaisuuden tarpeisiin. Tänään tehdään huomisen ratkaisuja, ratkaisuja, jotka kestävät seuraavatkin sukupolvet, viisivuotissuunnitelmat kuuluvat historiaan.

Kirjoitus julkaistu muokattuna Turun Sanomissa 27.7.2008

Ei kommentteja: