keskiviikkona, toukokuuta 09, 2007

Syttyykö Turku vielä 2011?

Muutama kuukausi sitten Turussa käytiin ponteva keskustelu Aurajoen valojen sammuttamisesta öiseen aikaan. Tuo esitys lopulta kaatui, mutta outo tunne kaupunkikuvan kehittämisestä jäi. Valot sammuvat, parkkipaikat nielevät pyörätiet ja joukkoliikenteen lippuja korotetaan. Mikä on säästöjen hinta ja mitä oikeastaan säästetään?

Maanantaina kaupunginhallitus hyväksyi esityksen kaunistamisrahaston tuoton käytöstä. Kulttuuripääkaupunki kaipaa kulttuuria ympäristöönsä, mutta ei rahojen siirtäminen toisesta taskusta toiseen reiälliseen kasva korkoa. Monissa kaunistamisrahaston kohteista oli kyse valaistuksen asentamisesta taideteoksille ja muun muassa Wäinö Aaltosen museon lisärakennustontille suunnitellaan valoteoksia.

Koko kaupungin ja sen hallintokuntien pitäisi olla rinta rinnan kehittämässä kulttuuripääkaupunkia vuodelle 2011. Ei voi olla niin, että kiinteistölaitos esittää ensin säästöjä Aurajoen valojen sammuttamisella ja kun tämä ei toteudu niin kaupunginhallitus lyö pökköä pesään ja vaatii lisää valoja yksittäisiin kohteisiin. Onko kaupungilla todella varaa tähän?

Ja jos on, niin voitaisiinko ajatella ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja valaisuille? Mitä jos Turkua kehitettäisiinkin ympäristöystävälliseksi kulttuuripääkaupungiksi, jossa taideteokset valaistaisiin vaikka aurinkokennoin? Tämä panostus saattaisi alussa olla hieman kalliimpi, mutta maksaisi kyllä itsensä takaisin eikä menoja siirrettäisi vain hallintokunnalta toiselle. Ja saattaapi olla, että vielä 2011 Turussa loistaisi jokin lamppu.

Julkaistu Turun Sanomissa 9.5.2007

Ei kommentteja: