maanantaina, helmikuuta 19, 2007

Toimeen tuloa

Olen miettinyt tuota perustulomallia, jota vihreät kovasti ajavat. Se kuulostaa ensikuulemalta hienolta ja toimivalta, pidän tuonkaltaisista rohkeista avauksista. Mutta kun tarkastelee lähempää nousee muutamia perustavia ongelmia, joihin ainakin minä kaipaisin kunnon perustelun.

Rahoitus: verotuloja nostamalla pystyttäisiin maksamaan kaikille kunnollinen elanto (tai edes jonkinlainen), myös opiskelijoille yms. Verotulojen nosto kuulostaa omastakin mielestä järkevältä, yhteiskunta on vastuussa jokaisesta jäsenestään, eikä se ole ilmaista. Verojen nosto ja valtion interventio markkinatalouteen ovat kuitenkin nousseet porvarillisessa Suomessa niin suureksi möröksi, että sitä tuskin tulee kovin nopeasti tapahtumaan. Ikävä kyllä. Tarvitaan melkoinen määrä vasemmistopolitiikkaa ennen kuin saadaan Suomi uskomaan, että itse asiassa verojen alentaminen ei johda kukoistavanpaan hyvinvointiin vaan lisääntyneeseen epätasa-arvoon ja yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Esimerkki: millaisen kuvan annamme nuorille, jos ilman evään liikauttamista tulemaan toimeen? Jos mitenkään ei sanktioida sitä, että aikooko olla aktiivinen yhteiskunnan jäsen vai ei? Nykyään jo työttömät saavat perusteetontakin kritiikkiä osakseen, mitä silloin jos siihen ei edes kannustettaisi? Onko esimerkki oikein jos samanikäistä kokopäiväistä ja stressaantunutta opiskelijaa tuetaan yhtä paljon kuin kotona tekstaripeliä pelaavaa nuorta? Erilaiset tukimuodot antavat yksilöllistä tukea eri elämänvaiheisiin, vaikka välillä se saattaakin kuulostaa holhoavalta tai byrokraattiselta, pystytään sillä kuitenkin seuraamaan jokaisen tarpeita. Eikä perustulomalli tuota byrokratiaa suuresti vähennä, sillä edelleen jäävät voimaan vähimmäiseläkkeet, toimeentulo- ja asumistuet yms. eli hallinnon vähentyminen on suhteellista.

Pätkätyöläiset: perustulomallin on tarkoitus turvata jokaisen, myös pätkätyöläisen toimeentulo. Hyvä niin, mikään ei vaikeuta nuoren, ja vanhemmankin, elämää niin kuin pätkätyöt ja tulevan ennakoimisen vaikeus. Mutta pätkä- ja vuokratyön ongelmat ovat paljon suuremmat kuin toimeentulo. Kysymys on oikeuksista vaikuttaa omaan työhönsä, oikeudesta vaatia samoja oikeuksia työpaikoilla kuin muut ja oikeudesta saada arvostusta ja vakautta elämään. Ja pätkä- ja vuokratyöt heikentävät jatkuvasti myös kaikkien muidenkin työntekijöiden asemaa, sillä alaan sitoutumattomat ovat todennäköisesti myös innottomia ajamaan omia oikeuksiaan palkka- ja työehtoneuvotteluissa. Pätkätyöongelmaan on paneuduttava aivan muilla keinoin kuin toimeentulokysymyksen kautta.

Tässä oli joitain kysymyksiä, joita perustulomalli on herättänyt. Itse ihailen kyllä sitä intoa ja ennakkoluulottomuutta, joilla vihreät on tukijärjestelmää kehittänyt. Maailma ei muutu jos uusia avauksia ei tule ja keskustelu ei herää. Eri asia sitten on, että millä keinoin ja kuinka huolellisesti uudistukset toteutetaan.

Ei kommentteja: