maanantaina, tammikuuta 29, 2007

Kulttuuria kaikelle kansalle?

Turusta ollaan kovaa vauhtia tekemässä vuoden 2011 eurooppalaista kulttuuripääkaupunkia, mutta projektissa on unohdettu, mitä kulttuuri on. Kulttuuri ei tarkoita vain eliitin harrastuksia eikä kulttuuripääkaupunkihankkeessakaan tietääkseni ole käytetty etuliitettä "korkea". Mielestäni Turun pitäisikin tukea kaupungissa tuotettavaa kulttuuria laaja-alaisesti, huomioiden myös ruohonjuuritasolta ja harrastajapohjalta nousevat toimijat. Erityisesti näin säästökaudella kaupungin kannattaisi aktiivisesti tukea kulttuuritoimintaa, jota tuotetaan kustannustehokkaasti ja tarjotaan kaupunkilaisille edullisesti.

Kulttuuripääkaupunkihanke kompuroi pahasti kun tilalaitos päätti laittaa myyntilistalle Turun ylioppilasteatterin kiinteistön Linnankatu 24:ssä. Tällä annetaan selvä viesti, ettei kulttuurikaupunki Turkua kiinnosta nuorten tekijöiden panostus kaupungin taide-elämään. Turun ylioppilasteatteri on lähes viisikymmenvuotisen historiansa aikana tuottanut jatkuvasti laadukasta näyttämötaidetta edulliseen hintaan kaikille turkulaisille. TYT tarjoaa areenan nuorille tekijöille ja uusille ideoille, ja on pitkän historiansa aikana lunastanut paikkansa turkulaisessa kulttuurin kentässä. TYT on varautunut suurilla suunnitelmilla myös kulttuuripääkaupunkivuoteen, paljon rivakammin ja kansainvälisemmin kuin monet muut kulttuurilaitokset.

Onko tosiaan niin, että Turun kaupungin kannattaa pyrkiä eroon Turun ylioppilasteatterin kaltaisista yleishyödyllisistä laitoksista, jota tuottavat iloa kaikille, myös vähävaraisille, turkulaisille? Ylioppilasteatteri kuuluu olennaisena osana jokaisen suomalaisen yliopistokaupungin kulttuurielämään. Onko Turku valmis luopumaan tästä lyhytnäköistä myyntivoittoa tavoitellessaan? Kannattaisiko tässä taloudellisessa tilanteessa olla vain kiitollinen siitä, että joku laittaa edullisesti tikkua ristiin, ei rangaista siitä? Toivon todella, että TYT:n kiinteistö otetaan pois myyntilistalta ja kannustetaan sitä toimimaan edelleen turkulaisten viihdyttäjänä, elämysten tarjoana ja nuorten tekijöiden äänitorvena. Pidetään kulttuuri Turussa.

Mielipidekirjoitus julkaistu Turun Sanomissa 26.1.2007

Ei kommentteja: