maanantaina, lokakuuta 09, 2006

Voi Venäjä!

Venäjä on kiehtova, Venäjä on ihmeellinen, erilainen, yllätävä ja toisaalta niin ennalta arvattava.

Tein graduni aikanaan Venäjän hallinnon autoritarisoitumisesta Putinin aikana. Graduni arvostelussa todettiin, että aihe oli mielenkiintoinen, mittarit hyviä ja kuvaavia, mutta tulos yllätyksetön. Niin. Mitäköhän professori odotti, että olisin saanut tulokseksi? Venäjällä demokratia on lisääntynyt Putinin aikana?

Graduni taustatutkimusta tehdessä kävi selväksi, että Venäjä ei ole suuntaamassa kohti demokratiaa. Putinin aikana useita vaalilakeja on muutettu siten, että kansan äänen ei ole mahdollista tulla julki vaaleissa. Muun muassa kaikki uskontoon, etnisyyteen tai alueellisuuteen perustuvat puolueet on kielletty ja ehdokkaiden asettaminen vaaleihin on tehty erittäin vaikeaksi.

Vaaleissa Putinin vastustajien vaalitilaisuuksia sabotoitiin, vaalilipukkeita ei annettu kaikille kansalaisille ja vaalituloksia sabotoitiin. Nämä räikyvimpiä esimerkkejä vaalirauhan rikkomisesta, valtion puolelta.

Minä saan tehdä tieteellistä ja julkista tutkimusta venäläisestä demokratiasta, sanoa julki tulokseni. Venäjällä sellainen on rangaistava teko. Venäjällä hallituksen arvostelusta saa elinikäisen tuomion, tuomion, joka realisoitui tänä viikonloppuna. Anna Politkovskaja murhattiin kotiovelleen.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Minäkin olin vielä jokunen viikko sitten turkulainen. Sittemmin tulin järkiini ja muutin Naantaliin :)