torstaina, lokakuuta 19, 2006

Miten tätä yhteiskuntaa oikein rakennettaan?Totuus tuli eilen uutisissa. Finnair haluaa luoda 500 uutta työpaikkaa, ehdoilla millä tahansa. Näin totesi tosiaan Finnairin edustaja eilen uutisissa, että kyse on pelkästään työllisyydestä. Toinen edustaja totesi, että lakko päättyy pian, sillä suomalainen yhteiskunta kestää lakkoa huonommin kuin Finnair.

Kuinka alas voidaan ajaa työntekijöiden oikeudet vain työpaikkoja lisätäksemme? Finnair on tunnettu suomalainen yritys, Suomi on (tai oli) tunnettu reiluista työmarkkinoistaan, mutta nyt on Finnairin yhteiskuntavastuu unohtunut. Markkinat vie ja työntekijöille ei jää kuin vikinä. Vikinä jää myös Suomen valtiolle, jos Finnairin suhtautuminen on tuollaista. Tottahan se on, että lentoliikennettä tarvitaan, toisaalta tarvittiinhan lääkäreitäkin.

Tähänkö ollaan tosiaan tultu? Työntekijällä ei ole oikeuksia, työntekijä voi ainoastaan kiittää pyyteettömästi työnantajaansa siitä, että hänellä ylipäänsä on työpaikka. Kohta meillä elellään amerikan malliin, jokainen pitäköön huolen omistaan ja sosiaalisten ongelmien kasvaessa hankkikoon aseen puolustaakseen perhettään.

No, toivottavasti ei ihan tuohon tarvitse mennä, mutta hurjalta vaikuttaa.

Nyt jos koskaan on aika palata niiden perusasioiden eteen, että miten tämä yhteiskunta pysyy pystyssä, miten se pidetään turvallisena ja miten yksittäinen ihminen selviää omasta elämästään. Markkinoiden kiristyessä ei pidä kireyttä siirtää yksittäisen työntekijän reppuun vaan yritysten on oltava mukana reilun työelämän pelisääntöjen noudattamisessa.

Kuva: wikipedia

Ei kommentteja: