tiistaina, toukokuuta 30, 2006

Vastuullista ja avointa politiikkaa

No nyt se on sitten tehty. Taas. Varsinais-Suomeen on perustettu Sosialidemokraattinen ympäristöryhmä. Eilen oli perustava kokous ja innostusta tuntui riittävän. Hienoa. Ensimmäinen seminaari järjestetään elokuun lopulla ja toivon todella, että saamme lisättyä ihmisten ympäristötietoutta ja sitä kautta pystymme vaikuttamaan tärkeään asiaan eli tulevaisuuteen. Näen sosialidemokraattisen ympäristöpolitiikan tehtäväksi kokonaisvaltaisen ja vastuullisen vaikuttamisen poliittiseen päätöksentekoon.

Ryhmässä on tilaa, joten jos kiinnostaa niin yhteyttä minuun (etunimi.sukunimi@turku.fi).

Ympäristöryhmä sai minut hyvälle tuulelle, mutta hyvä tuuli laantui aamulla. (Mutta aivan muista syistä kuin ryhmästä, josta olen edelleen innostunut. Lisäsin tämän huomion jälkikäteen, väärinkäsitysten välttämiseksi.)

Kohtuullisen uutena tekijänä politiikassa kaikki asiat ei aina ole tuttuja, asiat asioitten takana saattavat olla vielä tuntemattomampia ja kaikkein tuntemattomimpana haluan pitää vanhat toimintatavat. Olen oppinut ajatteluun, että "kysy, jos et jotain tiedä, kyseenalaista jos et ole varma". Tästä kaikki eivät ole samaa mieltä.

Ymmärrän, että politiikkaan kuuluu tietyn tasoinen sopiminen ja sopimuksista kiinni pitäminen, mielestäni se ei kuitenkaan saa viedä pohjaa politiikan läpinäkyvyydeltä ja avoimuudelta. Miksi ihmiset pitävät politiikkaa kähmintänä ja salamyhkäisenä? Siksi, että edes vastuussa olevat ihmiset eivät tiedä kaikkia syitä ja seurauksia eivätkä näin pysty selittämään järjellisesti tehtyjä päätöksiä.

Tulin tänään siihen johtopäätökseen, että suurin virhe, jonka poliitikko voi omassa porukassa tehdä on loukkaantua kyseenalaistamisesta ja kysymisestä. Se vie pohjaa keskustelulta ja saa perustelut vaikuttamaan keksityiltä. Kysymyksistä ei pidä ottaa itseensä vaan ottaa asiat asioina, sitähän politiikka on. Tai ainakin toivon sen olevan. Muutenhan tässä voisi alkaa keskittymään vain omaan elämäänsä ja unohtaa asiat, joilla oikeasti merkitystä.

Ei kommentteja: