torstaina, toukokuuta 04, 2006

Vapun jälkeen

On ollut kovin hiljaista politiikan saralla, ja elämän ylipäänsä.

Viime viikkojen henkilökohtaisesti tärkein tapahtuma on ollut puutarha tai siis meidän takapihan muuttaminen puutarhaksi. Tein suuren perennapenkin, josta toivon tulevan tietenkin koko alueen kaunein (vielä näyttää vain kasalta multaa, josta kasvaa rikkaruohoja). Kesä kuitenkin on kohta täällä ja perennat pääsevät täyteen kukkaansa. Ja puutarhamme siinä samalla.

Olimme koko viime kesän ulkomailla, eikä omasta pihasta tullut kauheasti nautittua, aion nyt ottaa tuon kaiken takaisin. Mikään ei ole rentouttavampaa, kuin tunkea sormensa multaan ja tuhtata kauniiden kukkien kanssa.

On tässä nyt tietenkin muutakin ollut kuin kukkia ja multaa. Oli muun muassa vappu. Vappu oli mukava, meillä oli kahden päivän bileet ja sai kyllä nauraa vatsat kipeiksi. Vapun legendaarisimmaksi nousi kyllä kommentti: "Kuuluu huonosti näin öiseen aikaan" Kai kuuluu kun on luukut kiinni...

Jouduin kuitenkin itse keskittymään vain muiden iloittelun seuraamiseen, sillä piti pysyä työkunnossa. Toisten juottamiset ja juontohommat pitivät pään selvänä.

Harrastin kaikki nuoruusvuoteni voimistelua ja siinä tottui olemaan lavalla muiden arvosteltavana. Ikinä en ole pelännyt nousta lavalle enkä pelännyt esiintymistä. Puhuminen on kuitenkin eri juttu kuin tanssiminen ja voimistelu. Siinä pitää yrittää olla asiallisen hauska, ironinen loukkaamatta ketään, komediallinen vetämättä överiksi. Puhumista ei voi myöskään harjoitella samalla tavalla kuin koreografiaa, aina tulee yllätyksiä ja sanasta sanaan ei voi lapusta lukea. Ja kaikkein tärkeintä juontamisessa lienee tajuta oma asemansa, juontaja on juontaja, ei päätähti.

Alan tosiaan nauttia myös puhumisesta ihmisten edessä, enää ei tarvitse hyppiä ja notkistella, voi vain olla rennosti. Kokemus tuo varmuutta niin kuin se mainoskin sanoo.

Se täytyy kyllä vielä sanoa, että Vihreitten Elina Rantanen puhui kyllä asiaa omassa vappupuheessaan (luin lehdestä). Itse olen huolestuneena seurannut samaa asiaa ja purnannut turkulaisesta kaavoittamisesta. Turku on levittäytymässä saarille ja toisaalta kohti Raisiota. Ihmiset saarille, kaupat Raisioon. Keskusta jää siihen väliin, mutta kaupat eivät. Julkinen liikenne näiden välillä on erittäin heikkoa ja pyörämatkat liian pitkiä. Turusta on tulossa yhdysvaltalainen kaupunki, jossa kaikilla pitää olla auto ja julkisen liikenteen kehittämistä ei pidetä enää tärkeänä. Häviäjinä tässä tulevat olemaan ne, joilla ei ole varaa tai halukkuutta autoon tai kahteen. Oleellista kaupunkisuunnittelussa tulisi kuitenkin olla, että palvelut ovat kaikien saatavilla tasapuolisesti, myös ilman autoa.

Ei kommentteja: