tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Näen punaista. Ja vihreää.

Kiikuin ja keikuin aikanaan, kun piti valita se joukkue jossa pelata tätä politiikan peliä. Ratkaisu ei ollut mitenkään yksioikoinen, vaikkakin isäni sanomattakin tiesi mihin joukkueeseen olin liittynyt. Näin punaista ja vihreää, enkä tiennyt kumpaa enemmän. En myöskään tiennyt kuinka punaista.

Tajusin kuitenkin, että vastuullinen politiikka on sitä, mitä haluan tehdä. Tajusin, että luomutomaattia ei kukaan osta niin kauan kuin on varaa vain siihen näkkileipään. Tajusin, että ihmisen oma hätä menee yleensä ympäristön hädän edelle ja parhaiten ympäristöä pystyy auttamaan auttamalla niitä, jotka eniten hätää kokevat.

Kehitysyhteistyö on hyvä esimerkki vastuullisesta ympäristöpolitiikasta. Köyhimmät teollisuusmaat saastuttavat eniten, mutta emme me voi heitä siitä moralisoida. Itse me täällä saastutimme monta kymmentä vuotta saavuttaaksemme tämän elintason, joka meillä on nyt. Sillä, että tuemme näiden ihmisten elämää, että autamme heitä selviämään arjesta, on suurempi vaikutus maapallon tilaan kuin pakotteilla ja moralisoinnilla.

Lähempää taasen vastuullista kokonaisvaltaista politiikka puolusti myös suomalaisten sosiaaliset ongelmat. Työttömyyspäiväraha ja eläke menevät vuokraan ja näkkileipään, ei sen kanssa tule mietittyä eettisesti vastuullisempia tuotteita. Mutta myöskään näitä ihmisiä ei voi siitä syyttää. Oleellista on puuttua heidän ongelmiinsa ja yrittää parantaa heidän mahdollisuuksiaan tehdä valintoja. Vain jos on mahdollisuus valita, voi valita.

Itse olen ollut eettisistä syistä kasvissyöjä kymmenen vuotta. Olen voinut valita kasvissyönnin, koska se on ekologisesti kestävämpi ratkaisu. En olisi voinut valita ilman tiettyjä ympäröiviä hyvinvoinnin takeita, ilman kunnollista yliopistoruokaa, ilman opintotukea, ja ilman tietoa ja kauppoja, jotka tukevat valintaani.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta mahdollistaa monia asioita ja monien valintojen tekeminen on täällä helppoa. Toivoisinkin kaikille mahdollisuuden elää tällaisessa yhteiskunnassa ja toivoisin, että kaikki voisivat tehdä valintoja. Uskon, että useimmat haluavat tehdä töitä vihreämmän ja puhtaamman tulevaisuuden puolesta, kunhan heillä on siihen mahdollisuus.

Olen perustamassa tänne Varsinais-Suomeen sosialidemokraattista ympäristöryhmää. Innokkaita tuntuu riittävän. Lisää tietoa tästä ryhmästä saa osoitteesta: piia.elo(at)turku.fi

Ei kommentteja: