perjantaina, toukokuuta 19, 2006

Maaseudun tulevaisuus

Tänään tipahtaneessa Lippu-lehdessä oli hieno kolumni maaseudun tulevaisuudesta. Pärä puhui lähinnä luomu- ja lähiruuasta, itse haluaisin nähdä maaseudun muullakin tavoin. Haluaisin nähdä Suomen ja Suomen maatalouden bioenergian vetureina.

En vastusta tiukasti ydinvoiman rakentamista, en kahlitse itseäni työkoneisiin, haluan vain elätellä toiveita jostain muusta. Ja tässä kohtaa pelkään, että olen väärässä puolueessa, pelkään, ettei valtionhoitaja uskalla tarttua riittävällä innolla tulevaisuuteen.

Ikävä tosiasia on, että Suomi ei tule näyttämään tältä kymmenen vuoden päästä. Suomessa ei tule paperitehtaat pyörittämään kaupunkeja, eikä täällä tule olemaan paljon muutakaan perusteollisuutta. Silloin ei auta vaikka olisi kymmenen ydinvoimalaa, mitä niillä pyörittää jos tehtaita ei ole?

Suomen pitää kääntää kelkkaa ja keskittyä uuteen vuosikymmeneen. Suomen vahvuuksia ovat innovatiivisuus, työnteko, vahva moraali ja korruptoimattomuus, sekä rakkaus luontoon. Näitä vahvuuksia pitäisi entisestään kehittää. On surullista, mutta väistämätöntä, että tehtaat valuvat halvemman tuotannon maihin. Me emme niistä pysty kynsin hampain pitämään kiinni, maailma on julma.

Nyt pitäisikin alkaa kehittämään muuta ja tässä ei pidä pelätä maaseudun keskustalaisia. Öljyn suhteen Suomi on aina ollut riippuvainen tuonnista, samoin alkaa olla ydinvoiman suhteen, toisekseen öljyä ja uraania ei riitä loputtomiin. Bioenergian tuottamiseen tarvittavia raaka-aineita tuskin pystytään käyttämään loppuun.

Mitä jos alettaisiin voimakkaasti tukea maatiloja, jotka tuottavat esimerkiksi ruokohelpiä. Mitä väliä jos tilalliset äänestävät Keskustaa? Eikö oleellista kuitenkin ole, että myös meidän lapset pystyvät elämään täällä? Mitä siitä, jos ruokohelpin viljelyn tukeminen mahdollistaa asumaan maaseudulla, eikö monimuotoisuus ole yksi sosialidemokratian perusarvoista?

Nyt ei pidä sotkeutua omaan napanöyhtään vaan ajatella kokonaisuutta. EU antaa rahaa maaseudulle, mahdollistaa elämän haja-asutusalueella, eikö siitä voisi ottaa hyödyn irti? Ei maatilojen tarvitse olla koko ravintoketjun tuottajia Suomessa, jossa aurinko ei paista ja elämä on kurjaa. Maaseutu voi olla uuden energiamuodon tulevaisuus. Maaseudun tulevaisuus voi olla myös Suomen tulevaisuus.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Terve!

Sun blogi on vähän informatiivisempi kuin mun... Äh. Pitäiskö mun ryhdistäytyä?? :o)