tiistaina, toukokuuta 30, 2006

Kulttuuri voi olla myös pop

Turku on hieno kaupunki, jota kelpaa esitellä kaikelle kansalle, niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille turisteille. Turun kulttuuripääkaupunkihanke on mitä parhain tämän kuvan kiillottamiseen ja esille tuomiseen.

Olen kuitenkin ollut hämilläni siitä tavasta, jolla Turusta ollaan kulttuuripääkaupunkia tekemässä. Turusta ei olla näillä toimin tekemässä kulttuuripääkaupunkia vaan korkeakulttuuripääkaupunkia. Turku on vuosikymmeniä ollut tunnettu erilaisista pop- ja rockkulttuuritapahtumista. Täältä on tullut monia Suomen eturivin taiteilijoita, muotoilijoita ja artisteja. Täällä on panostettu toisaalta popkulttuuriin ja toisaalta vaihtoehtoisiin taidemuotoihin. Nyt muut kulttuurimuodot tuntuvat kuitenkin unohtuneen. Turku halutaan nähdä korkeakulttuurin kehtona, eikä enää pop-kaupunkina.

Miksi kulttuuripääkaupunkihanketta ei lähdetty toteuttamaan omista vahvuuksista käsin? Mittavat panostukset vain harvoille suunnattuun kulttuuriin vaikuttavat vieneen kulttuuria yhä kauemmas ”tavallisilta” turkulaisilta. Bänditiloja ei saada nuorille ja nuorien kulttuuriosaajien ja -opiskelijoiden on vaikea osallistua kulttuuripääkaupunkihankkeeseen. Omia vahvuuksia ei käytetä, ajatellaan, että panostamalla vain oopperaan ja filharmoniseen orkesteriin meistä tulee eurooppalaisia.

Toivoisin Turun olevan suunnannäyttäjä kulttuurin kynnyksen madaltamisessa. Kulttuuri kuuluu kaikille, ei vain niille, joilla on varaa laittaa viikkopalkkansa yhteen lippuun. Olisin kovin ylpeä kotikaupungista, joka tunnettaisiin eurooppalaisena popkulttuurikaupunkina 2011!

Juttu on julkaistu Turkulaisessa 27.5.2006. Olen aiemmin kirjoittanut aiheesta blogissani ja nyt se tuntuu ajankohtaisemmalta kuin koskaan Lordin voitettua viisut. (Juttu oli kylläkin lähetetty lehteen jo ennen tätä suurta suomalaista voitonjuhlaa...)

Ei kommentteja: