sunnuntaina, maaliskuuta 05, 2006

Politiikka on hienoa

Olen nyt vuoden toiminut aktiivisesti kunnallispolitiikassa, kaupunginhallituksen varajäsenenä ja hallintojaostossa. Olen päässyt seuraamaan lisäksi kahden lautakunnan toimintaa sekä sokerina pohjalla oman ryhmämme päätöksentekoa.

Politikointi ei ole helppoa, vaikkakin opettavaa. Olen ottanut ohjenuorakseni toimia omantuntoni mukaan, toimia siten, kuin parhaakseni näen. Mielestäni minulla on varsin voimakas moraalinen omatunto ja käsitys oikeasta ja väärästä, mutta ymmärrän toki, että nämä ovat varsin subjektiivisia käsityksiä. Politiikka on se pelikenttä, jossa omaa moraalia mitataan samalla kun se pitää sovittaa budjettiin.

Budjetista olen myös oppinut paljon viimeisen vuoden aikana. Budjetti tuntuu olevan se tärkein sääntö, jolla kunnallisia päätöksiä tehdään. Loppupeleissä kaikessa on kyse rahasta, ja vaikka aina julkisella sektorilla tuntuu olevan mahdollisuus ylityksiin, tulee niitä välttää viimeiseen saakka. Budjetti tehdään syksyllä, silloin tehdään myös budjetit sellaisille tuleville toiminnoille, joita suunnitellaan toteutettavaksi seuraavana vuonna.

Aika usein lätkäistään "vähäpätöisille" suunnitelmille vain jokin pieni summa sen suurempia ajattelematta, päästäänhän sillä jo alkuun. Usein nämä "vähäpätöiset" ovat kuitenkin niitä, jotka vaikuttavat yksittäisten kuntalaisten elämään kaikkein eniten. Tällaisesta esimerkkinä toimikoon korkeakouluharjoittelijat.

Turussa on 30 000 korkeakouluopiskelijaa, mutta näille ei kaupunki ole aiemmin tarjonnut harjoittelupaikkoja hallinnossaan. Korkeakouluopiskelijat ovat joutuneet pitkittämään opintojaan ja tekemään ilmaiseksi harjoittelujaan vain näiden harjoittelupaikkojen puutteen takia. Se ei ole ollut lainkaan hyväksi kaupungin imagolle, saati niille opiskelijoille, jotka eivät ole saaneet tuota arvokasta työkokemusta.

Pääsin vaikuttamaan tämän kroonisen harjoittelupaikkapulan purkuun nyt, kun kaupunki oli siihen budjetistaan rahaa varannut. Tein niin kuin parhaaksi näin, yritin saada mahdollisimman monelle paikan, mahdollisuuden saada jalkansa kaupungin oven väliin ja saada tuota elintärkeää työkokemusta. Aikaisempaa päätöstä näiden opiskelijoiden palkkaamisesta ei ole ollut ja saimme näin vapaat kädet käyttää tuo raha. Toki virkamiehet olivat asiaa valmistelleet, mutta valittujen luottamusmiesten tulee olla valppaana, jotta päätökset tehdään kuntalaisten kannalta parhaalla tavalla.

Näin tehtiin, demokraattisesti asiasta päätettiin, mutta tyyli, jolla asia uutisoitiin johti lukijat harhaan. Valitettavan usein näin tapahtuu kaupungissamme. Ne, joita asia eniten koskee eli turkulaiset opiskelijat, ovat kiitelleet päätöstä, muun olen ottanut kokemuksena. Tiedän toimineeni oikein ja jatkan politikointia.

Se, mitä tästä opin on, että aina ei voi tehdä kaikkia miellyttäviä ratkaisuja. On opittava ottamana kuraa vastaan ja tehtävä niin kuin oma moraali sanoo ja jatkettava eteen päin pää pystyssä. Ja näin teen. Politiikka on hienoa.

Ei kommentteja: