sunnuntaina, helmikuuta 26, 2006

Lapset ja niiden vanhemmat

Lapsia on, tulee olemaan ja tulee tulla olemaan. Vanhempia on, tulee olemaan, eikä lapset saa heitä jatkossakaan valita. Kukapa ei olisi joskus halunnut vaihtaa vanhempansa, hävennyt silmät päästään näiden kertoessa juttuja "kultapimpulastaan" pienenä ja toivonut heidän toimivan kuten kavereitten vanhemmat?? Jussin äiti pukeutuu nätisti ja isä pelaa sen kanssa jalkapalloa. Meidän äitillä on kasikytluvun silmälasit ja isällä möhömaha. Silti ne ovat omia vanhempia. Minun vanhempani.

Jos äitini nimi olisi Liisa ja toisen äitini nimi Maija, niin olisivat he silti vanhempiani. Samoin he olisivat vanhempiani, vaikka molemmilla vanhemmillani olisi vaalea tukka ja minulla pikimusta. Vanhemmuus ei ole sitä, kuka synnyttää, kuka antaa perinnölliset sairaudet tai musikaalisuuden. Vanhempi on se, joka antaa eväät elämään, auttaa kiperissä tilanteissa ja muistaa tyhmät lapsuustarinani, se joka nolaa minut poikien edessä.

Samoin en voisi kuvitella tilannetta, että vanhempani sälyttäisivät minulle vastuun päätöksestä, haluanko tietää mistä geenini periytyvät. Geenit ovat rakennuspaloja, vähän kuin tiili ja laasti, eivät ne vielä kotia tee, vaikka talon tekevätkin. Haluanko tietää mistä kotini laastit ovat peräisin. Vaikea ajatella tilannetta, mutta taatusti se sekottaisi elämäni. Olenko jotain muuta kuin niiden osien summa, joita olen ikäni nähnyt?

Postimiehet ja pölynimurikauppiaat ovat tehneet sitä ikänsä, eikä heidänkään siittiönsä tiedä alkuperäänsä.

Toinen kysymys on luovuttajan osuus. Itse olen ehkä joskus ajatellut voivani luovuttaa munasoluja, mutta jos se tarkoittaa, että parinkymmenen vuoden päästä joku sekoittaa elämäni en ole enää varma. Enkä usko olevani ainoa. Se, että joku olisi saanut alkunsa minun munasolustani, ei tee tästä lastani. Eikä se myöskään tee tästä lasteni sisarusta. Luulenpa, että luovuttajien määrä tulee vähenemään lain seurauksena...

Mielestäni kaikilla tulee olla mahdollisuus tarjota lapselle hyvä elämä, samoin kuin kaikilla tulee olla mahdollisuus kieltäytyä vanhemmuudesta. Lääketiede mahdollistaa kaikenlaista vääryyttä, miksi se ei voisi myös tarjota mahdollisuuksia?

Ei kommentteja: